2016. október 9., vasárnap

Klasszikus kókuszkocka

Ez egy ezer éves recept, ami sok-sok éve működik. Bár tipikus karácsonyi édesség, végülis miért ne lehetne októberben készíteni.....hisz már csak 11 hét van karácsonyig.
Mivel mi sokan vagyunk, meg amúgyis a magasabb kockákat szeretjük, ezért dupla adagot szoktam keverni ebből a mennyiségből, amit aztán egy viszonylag nagy tepsiben sütök ki (30*40 es kb)
Sokan készítik sima piskótából, de a kókuszkocka mézes tésztával az igazi.......a méz okán pedig várni kell a fogyasztásával egy jó napot (na jó, egy éjszaka is elég)


Hozzávalók
1 tojás
20 dkg cukor
5 dkg vaj
2 ek méz
2 dl tej
1 sütőpor
30 dkg liszt

Máz
30 dkg vaj
5 ek kakaópor
9 ek tej
9ek cukor

kókuszreszelék

Elkészítés:
  1. A tojást a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és azzal is simára keverjük. Beletesszük a mézet és a tejet, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet. Homogén masszát keverünk belőle. Kivajazott/lisztezett tepsibe simítjuk a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. (tűpróba)
  2. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt szeljük tetszőleges méretű kockákra.
  3. A máz hozzávalóit egy lábasba tesszük és kis lángon melegíteni kezdjük. Addig melegítjük, amíg a vaj és a cukor elolvad. Hagyjuk picit hűlni, hogy ne égesse meg a kezünket.
  4. Végül a kockákat egyesével minden oldalunkon megforgatjuk a csokiban (ne hagyjuk állni benne őket, nem kell hogy megszívják magukat), majd azonnal hempergessük meg kókuszreszelékben.
  5. Tálcára téve hűtőben tároljuk legalább egy éjszakát. Ügyeljünk rá, hogy a tálcán az egyes kockák ne érjenek egymáshoz, különben összeragadhatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése