2015. december 27., vasárnap

Mézes zserbó

Nincs karácsony mézes zserbó nélkül.....nálunk legalábbis.

Hozzávalók
1 tojás
5 dkg vaj
3 ek tej
2 ek méz
10 dkg kristálycukor
1 mokkáskanál szódbikarbóna
45 dkg liszt

Krém
3 ek búzadara
3 dl tej
vanilia(aroma vagy cukor)
15 dkg porcukor
20 dkg vaj

baracklekvár

A csokihoz
3 ek kakaópor
3 ek porcukor
5 dkg vaj
pici víz

Elkészítés:
  1. Először a krémet készítsük el. Ehhez a búzadarát a tejben főzzük sűrűsödésig, majd hűtsük ki teljesen.
  2. A vajat a porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a vaníliát és a teljesen kihűlt megfőtt darát. Az egészet elkeverjük jó alaposan simára.
  3. A tésztához tojást a vajjal, a mézzel, a tejjel, cukorral és a szódabikarbónával karamellszínűre főzzük, hozzaadjuk a lisztet, tésztát gyúrunk belőle és 4 részre osztjuk. Minden részből egy lapot nyújtunk,akkorát, amekkora tepsit használunk, az enyém olyan 25*35-40 cmes kb. akkorára kényelmesen ki lehet nyújtani egy adagját a tésztának. ne ijedjünk meg ha vékony, meg fog emelkedni sütés közben. Tepsi hátulján (az alján) hirtelen megsütjük 180 fokos sütőben pár perc alatt. ha kezd színe lenni, már jó is. Rácson hagyjuk hűlni. Én le szoktam tennia konyha padlójára a rácsot, ottannyi idő alatt kihű, amíg a következő lapot kinyújtom és megsütöm. Amikor az utolsó is kisűlt, hagyjuk a lapokat kihűlni teljesen (ha melegen töltjük bele a krémet, a vaj el fog olvadni és kifolyik az egész krém)
  4. Összeállítás: A legalsó lapra kenjük a krém felét, ráteszünk egy lapot, amit megkenünk baracklekvárral, arra megint egy lap következik, amire kenjük a maradék krémet. A tetejét a legszebben sikerült lappal zárjuk, amit csokimázzal vonunk be.
  5. A csokihoz a kakaóport és a porcukrot elkeverjük 1-2 evőkanál vízzel, éppen csak annyival, hogy összeálljon, hozzáadjuk a vajat és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve melegítjük, amíg a vaj elolvad. Azonnal venonjuk vele a sütemény tetejét. 
  6. Hagyjuk hűtőben állni legalább egy, de inkább 2 napot szeletelés előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése