Sosem értettem hogy miért olyan finom a pizzériai pizzán a feltét. Hát most ezt is megtudtam, hogy eddig rosszul csináltam: történetesen a pizzaszószra kell tenni a sajtot közvetlenül és arra rá az összes többi feltétet.....én meg eddig a sajttal zártam a sort, így gyakorlatilag minden feltét megfőtt a sajt alatt ahelyett, hogy megsült volna.
Mikor először láttam a receptben az 1 deka élesztőt kicsit szkeptikus voltam, hogy ez működni fog-e....de igen, tényleg elég volt. Kicsit sokat kell várni, szóval ez nem az a gyorsan összeütök valamit típusú recept, akkor se működik, ha az ember már éhes, mikor nekiáll, érdemes előre gondolkodni pizza-ügyben ezesetben, de maximálisan megéri.
Hozzávalók (4 darab rendes méretű pizzához)
155g liszt
155g víz
1 dkg friss élesztő
695g liszt
415g víz
3,5 teáskanál só
Szószhoz
paradicsomszósz (passata)
1 ek cukor
só, bors, oregánó ízlés szerint
olivaolaj
Elkészítés:
- A 155g vízből és 155g lisztből az élesztővel tésztát keverünk, majd letakarva hagyjuk állni 3 órát.
- Hozzágyúrjuk a tészta maradék hozzávalóit és újabb 2 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát 4 részre vágjuk, cipókat formálunk belőle (úgy hajtogatjuk, mintha zsemlét formáznánk, tehát nem kell átgyúrni, hanem csak a széleit szépen behajtani középre körbe-körbe, amíg szép kerek formát kapunk....ekkor megfordítjuk, hogy a tetején legyen a teljesen sima rész)...lisztezett felületen letakarva további fél órát kelesztjük.
- A szószhoz a hozzávalókat összekeverjük, előkészítjük a használni kívánt feltéteket.
- A megkelt cipót kezünkkel kilapítjuk (ne nyújtsuk sodrófával, így benne maradnak a buborékok), sütőlapra tesszük (kövön az igazi), megkenjük szósszal, megszórjuk pici sajttal és mehet rá a többi feltét ízlés szerint. 200 fokos előmelegített sütőben sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése