2015. január 13., kedd

Nagymama krumplis pogácsája

Ez a recept igazi családi ereklye, salföldi recept. Az idők folyamán annyi változáson ment át, hogy a nagymama még zsírban sütötte, nem a sütőben.....a recept lelke a disznózsír, minden karakterét elveszti, ha vajra (rosszabb esetben margarinra) cserélik. A zsírnak köszönhetően azonban még 3 nap múlva is ugyanolyan puha és finom. Nem mellékesen kézkrémre sincs szükség a gyúrás utáni napokban.....szóval minden szempontból vétek lenne a zsírt mellőzni belőle. Természetesen másfajta zsírra azért cserélhető, a kacsazsír pl nagyon finom. Amiért most előkerült ez a recept újra, mert éppen a napokban "találkoztam" először dédnagymamám fiatalkori képével. A kép pontosan száz éve készülhetett, ugyanis a baba a nagyapám, aki 1914ben született. A képen olyan 1-2 éves közötti fiúcska szerintem.


Különös mániám, hogy pogácsasütés közben mindig muszáj számolnom hány darab lesz belőle. Ezalkalommal pontosan 167 darab 3 centis szaggatóval szaggatott pogi sült ki a mennyiségből, szóval kiadós adag, na......mondjuk nem is sikerült teljesen betartanom a megadott mennyiséget, mert a krumplim több volt, mint 1 kiló, így több liszt is kellett, de akkor szép nagy adag pogácsáról van szó. Remek módja az előző napi krumplipüré felhasználásának......már ha valaki nem süt egész adagot....vagy nagyon elnézte korábban a krumplipüré méretét :-D

Hozzávalók

1 kg krumpli
1 kg liszt
35 dkg disznózsír
1 ek só
3 tojás
2 dl tejföl
5 dkg élesztő

Elkészítés
  1. A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk, összetörjük, mint a krumplipüréhez és hagyjuk teljesen kihűlni (ha nem hűl ki teljesen, akkor ragacsos lesz a tészta)
  2. Ha kihűlt, összedolgozzuk a többi hozzávalóval (az élesztőt kb 1 dl tejben pici cukorral fel kell futtatni előbb)....ha ragacsos lenne, tehetünk hozzá bátran egy kicsit több lisztet....kb 40 percet kelesztjük meleg helyen letakarva.
  3. Kb fél centisre nyújtjuk, tetejét késsel bekarcoljuk és kiszaggatjuk
  4. Tetejüket tojássárgájával megkenve hagyjuk állni még kb 10 percet, hogy egy kicsit összeszedjék magukat. 180-200 fokos sütőben szép színűre sütjük (légkeverésesen szoktam....gyorsan megsül)

3 megjegyzés:

  1. ÚGY ÖRÜLÖK HOGY MEGTALÁLTAM EZT A RECEPTET.
    KÖSZÖNÖM SZÉPEN.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szèpen èn is elkèszìtettem ès nagyon finom lett 😋

    VálaszTörlés