2013. június 1., szombat

Mákos túrógombóc

Van már fenn a blogon hagyományos túrógombóc, de az még a régi elvek alapján készült. Mindazonáltal nagyon finom, nagyon szeretjük, csak épp nem egészséges. Változtattam rajta kicsit, nem került bele cukor (a mákhoz adtam egy fél evőkanállal, mikor daráltam), zsírszegény a túró és a zsemlemorzsa helyett a sokkal egészségesebb mákkal burkoltam. Már csak a búzadara helyett kellene valami más............


Hozzávalók
1 kg túró
1/2 teáskanál stevia
1citrom reszelt héja
1 vaníliarúd bele
2 tojás
1,5 bögre búzadara

teljes kiörlésű liszt

1 zacskó mák
1 ek cukor

Elkészítés
  1. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a steviát, a vaníliát, a citrom héját, a tojást és a búzadarát és kézzel összegyúrjuk. Gombócokat formálunk belőle és lisztbe forgatjuk őket.
  2. Lobogó vízben kifőzzük. (akkor jó, amikor a gombóc feljön a víz tetejére), amikor kiszedjük rögtön a cukorral összedarált mákba forgatjuk.

3 megjegyzés:

  1. mostanában nekem csak avas mákot sikerült vásárolnom. Nemrégiben az Auchanban találtam kimértet az nem volt avas... annyira. a zsemlemorzsa helyett nem lehet esetleg búza vagy rozs pelyhet kávédarálón ledarálva? csak mint ötlet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Andicsek, a rozspehely tetszik :-D

      Törlés
  2. Jó ötlet, én darált dióval szoktam és a búzadara helyett zabkorpát használok, liszt nélkül. Formázás előtt kb 1/4 órát pihentettem és nem fontos gombócokat alakítgatni lehet kanállal nagy galuskákat szaggatni.:)

    VálaszTörlés